Muzeul Viei si Vinului Harlau

Proiect

Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi implementat de Fundaţia Culturală Artex, în parteneriat cu Muzeul Viei și Vinului din Hârlău.

aflaţi mai multe
Localizare si acces

Program

Marti- Sâmbătă: 10:00 - 17:00

aflaţi mai multe

Expoziţii

Expoziţii arhivă

07 octombrie–15 decembrie - 10 de ani de la înfiinţarea Muzeului Viei şi Vinului din Hârlău - Expoziţia „Metafore cromatice II”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași - Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, la 10 de ani de la înființarea Muzeului Viei și Vinului din Hîrlău, expoziția „Metafore cromatice II”, ce cuprinde lucrări semnate de artista Ana Iacob.

Vernisajul va avea loc duminică, 9 octombrie 2016, ora 12.00, la Muzeul Viei și Vinului, str. Logofăt Tăutu nr. 7. Expoziția poate fi vizitată până pe 15 decembrie 2016.

Manifestarea face parte dintr-un proiect cultural organizat cu prilejul acestei aniversări, care include atât demonstrații de tescuire a strugurilor, cât și un spectacol de muzică și dansuri populare, susținut de Ansamblul „Rapsodia Hîrlăului” al Liceului Tehnologic Hîrlău, coregrafia prof. Gabriela Sandu, și de Formația de fluierași din Sticlăria - Scobinți (Iași), instructor Costică Curecheriu.

 

21 iulie–01 septembrie 2016 - 10 de ani de la înfiinţarea Muzeului Viei şi Vinului din Hârlău - Expoziţia „Metafore cromatice”

Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi - Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, la 10 de ani de la înfiinţarea Muzeului Viei şi Vinului din Hârlău, expoziţia „Metafore cromatice”,  semnată de artista ieşeană Cella Negoiescu.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 23 iulie 2016, ora 11.00, la Muzeul Viei și Vinului, str. Logofăt Tăutu nr. 7.

Expoziția poate fi vizitată până pe 1 septembrie 2016.Manifestarea este prima dintr-o serie de proiecte culturale organizate cu prilejul aniversării, urmând ca până la sfârșitul anului, acest moment aniversar să fie marcat și de alte evenimente care să readucă în atenția publicului una dintre cele mai noi tematici expoziționale din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași. 

 

Expoziţia temporară „Sub semnul Soarelui. Arta populară a lemnului”

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi a organizat la Muzeul Viei şi Vinului din Hârlău, în perioada  22 decembrie 2015 - 24 ianuarie 2016, expoziţia temporară „Sub semnul Soarelui. Arta populară a lemnului”.

Aceasta şi-a propune să prezinte publicului bunuri de patrimoniu din colecţia Muzeului Etnografic al Moldovei, care ilustrează varietatea motivelor solare din ornamentica tradiţională (rozetă, cerc, cruce înscrisă în cerc, romburi) şi diferitele tehnici de prelucrare a lemnului (crestare, cioplire, sculptare, pirogravare).


Expoziţia temporară Meşteşugul pierdut. Ceramica în rituri funerare.

Muzeul Etnografic al Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi au organizat la Muzeul Viei şi Vinului din Hîrlău, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi şi Societatea Culturală „Petru Rareş” din Hîrlău, expoziţia temporară Meşteşugul pierdut. Ceramica în rituri funerare. Vernisajul a avut loc vineri, 27 februarie 2015, ora 12.00, iar expoziţia a fost deschisă publicului până la data de 19 aprilie 2015. Curatorul expoziţiei a fost Ovidiu Focşa, muzeograf în cadrul instituţiei ieşene.

Valorificând obiecte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei, expoziţia a surprins implicarea meşteşugului olăritului în practicile ritual-ceremoniale legate de cultul morţilor, încă bine reprezentate în civilizaţia tradiţională. Ceramica tradiţională de Moşi a fost prezentată publicului prin obiecte pe care meşterii olari le realizau altădată special pentru zilele de pomenire a morţilor. Valoarea acestor piese de patrimoniu este dată şi de modul arhaic de ornamentare (pictarea cu var, aplicat cu paiul sau cu trestia).

Comunicat de presă

Expoziţia de gravură "Munca"

Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei, din cadrul Complexului Muzeal Național "Moldova", organizează la Muzeul
Viei și Vinului din Hârlău, în perioada 27 aprilie - 3 iunie 2012, expoziția "Munca".

Expoziția este parte integrantă a Proiectului 8/10, demarat în 2010, prin care se urmărește valorificarea inedită a patrimoniului de gravură a Muzeului de Artă Iași, printr-o serie expozițională tematică. Au fost deja prezentate expozițiile "În sat", în 2010, iar în anul următor, "În oraș".

Prin varietatea stilistică, caracteristică fiecărei tehnici de imprimare, expoziţia "Munca" propune, imagistic, un studiu al creației artistice din perioada anilor 1960 - 1990.

Munca, pornind de la semnificația largă a termenului, a fost unul din subiectele impuse şi tratate în mod predilect de către artiştii români din această perioadă. În cadrul expoziției sunt expuse lucrări ale unor artiști români care s-au regăsit și în expozițiile anterioare, dar o mare parte a lucrărilor prezentate ilustrează comanda socială din artă, specifică stilului proletcultist al epocii.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 27 aprilie 2012, ora 12.00 la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, str. Logofăt Tăutu, nr. 7.

Director General,
Dr. Lăcrămioara Stratulat

Șef Departament Relații Publice,

Dr. Tamilia Marin

Afis Expozitie de gravura "Munca"
 

Festivalul Viei şi Vinului

Expozitiile au fost vernisate cu ocazia Festivalului Viei şi Vinului organizat de Fundaţia Culturală Artex în parteneriat cu Muzeul Viei şi Vinului Hârlau.

În perioada 4-5 februarie 2012, pe parcursul a 2 zile, Muzeul Viei şi Vinului Hârlau a gazduit 3 expozitii, dedicate vinului.

Astfel, aici au fost expuse tirbusoane, sticle de vin si etichete vechi.

 

„Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă”, la Muzeul Viei și Vinului Hârlău

Fundația Culturală Artex și Muzeul Viei și Vinului din Hârlău din cadrul Complexului Muzeal Național MOLDOVA Iași au organizat, la 8 februarie 2013, la sediul instuției muzeale, evenimentul „Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă”. În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziția temporară cu același titlu, deschisă în intervalul 8 februarie – 8 martie 2013.
Evenimentul a fost parte a programului de promovare a Muzeului Viei și Vinului Hârlău din cadrul proiectului „Muzeul Viei și Vinului din Hârlău – tradiție și continuitate”. Proiectul, selectat în cadrul Programului Operaţional Regional și cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională 2007-2013, s-a desfășurat în perioada iulie 2011 – martie 2012 și a urmărit consolidarea turismului în județul Iași și valorificarea potențialului turistic al localitații Hârlău prin aducerea în prim plan a Muzeului Viei și Vinului.

Expoziţia „Ceramica tradițională în obiceiurile de nuntă” a etalat o serie de vase folosite cu precădere în cadrul obiceiurilor de nuntă din mai multe zone ale țării. Dată fiind provenienţa lor - localitățile Oboga şi Româna din Olt, Hurez şi Vlădeşti din Vâlcea, Şimian din Mehedinţi, Găleşoaia şi Gorgova din Gorj, Jupâneşti din Timiş şi Vama din Satu Mare - obiectele ceramice prezentate nu și-au găsit locul în expoziţa permanentă a muzeului, a cărei tematică este axată pe zonele etnografice ale Moldovei.

„Ulcioarele şi ploştile de nuntă sunt cele mai frumoase obiecte lucrate în lut, cu ornamente specifice, întotdeauna smălţuite, pentru a da un plus de farmec şi frumuseţe momentului solemn ce marchează trecerea şi intrarea tinerilor căsătoriţi într-o altă stare. Datorită importanţei pe care o au în marcarea unor importante praguri temporale din viaţa omului, muzeografii ieşeni au îmbogăţit de-a lungul timpului patrimoniul muzeului cu asemenea vase, astfel că, în prezent, dispunem de o valoroasă colecţie de ulcioare, ce poate fi valorificată prin activităţi specifice: expoziţii temporare, permanente, cataloage de colecţie”, afirmă Victor Munteanu, șeful Muzeului Viei și Vinului Hârlău.

Foto

Expoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramicăExpoziţie ceramică

Comentarii adaugati un comentariu

Adaugati un comentariu

 
Regio - Initiativa locala. Dezvoltare regionala. Regio www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati: www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.

© Fundaţia Culturală Artex