Muzeul Viei si Vinului Harlau

Proiect

Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi implementat de Fundaţia Culturală Artex, în parteneriat cu Muzeul Viei și Vinului din Hârlău.

aflaţi mai multe
Localizare si acces

Program

Marti- Sâmbătă: 10:00 - 17:00

aflaţi mai multe

Ştiaţi că...

Legenda vinului

O legendă îl arată pe Dionysos tânăr, mergând spre insula Naxos. Obosit din cauza drumului lung, se aşeză pe o pajişte să se odihnească. La picioarele lui observă o plantă firavă, necunoscută.

Îi plăcu înfăţişarea ei şi la plecare o smulse, luând-o cu sine. Soarele ardea puternic şi dogoarea ar fi putut păli planta smulsă. Voind s-o apre de arşiţă, Dionysos folosi un os de pasăre găsit pe drum, în care a introdus planta firavă.

Ţinută însă în mâna lui de zeu cu puteri supranaturale, planta a continuat să crească văzând cu ochii şi osul de pasăre deveni tot mai neîncăpător. Dionysos găsi un os de leu în golul căruia puse osul de pasăre cu plantă cu tot. Planta crescu mereu, mai viguroasă şi osul deveni şi el neâncăpător.

Mergând pe drum, găsi o căpăţână de măgar şi puse în ea planta, cu osul de pasăre şi cu cel de leu la un loc.În sfârşit, ajungând la Naxos el sădi în plământ planta care era viţa de vie. Aceasta crescu, făcând struguri minunaţi pe care Dionysos îi transforma în vin, învăţându-i şi pe oameni să lucreze via şi să bea vin.

Legenda spune că vinul din această viţă căpătase însuşirile celor trei receptacule în care crescuse şi anume:

  • cei care au băut puţin din vinul oferit de zeu, la început au fost veseli şi au ciripit ca păsărelele;
  • cei care au băut mai mult au devenit combativi, bravi şi puternici ca leul;
  • iar cei care s-au întrecut cu băutura au început să ragă ca măgarul.

Vinul cuceritor

Însuşirea vinului de a subjuga pe om "după al doilea pahar" ne este relevată şi într-o legendă egipteană, pe care o rezumăm după Emil Ludowig.

Cu trei mii de ani în urmă, vestita şi frumoasa regină din Saaba, împodobită cu aur şi pietre preţioase, s-a dus la Ierusalim să cunoască un rege tot atât de frumos şi de celebru, regele Solomon, din a cărui gură izvorau poveşti fără seamăn, gânduri înţelepte şi faimoase cântece de dragoste.

Deşi din prima clipă simpatia a fost reciprocă, regina din Saaba l-a ţinut la distanţă pe înflăcăratul rege şi a refuzat să locuiască în palatul regal, dar s-au întâlnit seri de-a rândul pentru a discuta toate problemele lumii şi ale filozofiei. Numai în ajunul înapoierii în ţara sa, regina consimţi să petreacă ultima noapte în palatul regelui, cerându-i însă să-i făgăduiască că o va respecta.

Înţeleptul Solomon organiză o primire măreaţă în palatul său. Bucătarii au pregătit mâncărurile cele mai alese, iar pivnicerii au scos vinurile cele mai rare pentru acest ospăţ de adio. Vinul cel mai bun a fost mai cuceritor decât toată înţelepciunea, elocvenţa şi farmecul regelui: "Te dezleg de jurământ - spuse regina, după câteva pahare - dacă îmi dai să beau". 

Comentarii adaugati un comentariu

Adaugati un comentariu

 
Regio - Initiativa locala. Dezvoltare regionala. Regio www.inforegio.ro

Investim în viitorul tău! Proiect selectat în cadrul Programului Operaţional Regional şi cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională.

Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati: www.fonduri-ue.ro

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene şi a Guvernului României.

© Fundaţia Culturală Artex